AutoDeal.my
Home Perodua Betamek Raih Kontrak Bekal Alat Ganti Elektronik Bernilai RM436.5 Juta Untuk Model Baharu Perodua

Betamek Raih Kontrak Bekal Alat Ganti Elektronik Bernilai RM436.5 Juta Untuk Model Baharu Perodua

by AutoDeal.my
634 views

5/5 - (5 votes)

Berita baik bagi pembekal perkhidmatan pembuatan elektronik (EMS), Betamek Bhd, apabila mereka telah berjaya memenangi kontrak bernilai RM436.5 juta untuk membekalkan pelbagai alat ganti elektronik kepada model kereta baharu Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA).

Artikel lain : Proton Menguasai Pasaran! 5 Segmen Kenderaan Paling Popular Malaysia Jun 2023

Betamek Electronics (M) Sdn Bhd Mendapat LOI dari PERODUA

Dalam pengumuman rasmi, anak syarikat penuh mereka, Betamek Electronics (M) Sdn Bhd (BESB), hari ini telah menerima Surat Arahan (LOI) daripada PERODUA.

Kontrak ini dijangka untuk memulakan pembekalan bahagian elektronik kepada PERODUA pada suku keempat tahun kewangan 2025 dan berlanjutan selama enam tahun.

Betamek
Mirzan Mahathir

Permintaan Produk Audio Visual (AV) Kenderaan dan Aksesori Kenderaan dijangka Meningkat

Pengarah Urusan Betamek, Mirzan Mahathir, dengan yakin menyatakan bahawa permintaan akan produk audio visual (AV) kenderaan dan aksesori kenderaan dijangka akan terus berkembang sejajar dengan permintaan kenderaan pelanggan utama mereka.

“Walaupun insentif pengecualian cukai jualan untuk kenderaan penumpang telah berakhir bulan lalu, kami yakin bahawa permintaan untuk produk kenderaan AV dan aksesori kami akan terus meningkat berdasarkan permintaan yang kukuh daripada pelanggan utama kami,” katanya.

PERODUA Cemerlang dengan Sasaran Pengeluaran dan Pendaftaran

Sementara itu, dalam perkembangan lain, syarikat kereta PERODUA telah mengumumkan prestasi cemerlang mereka dalam mencapai sasaran pengeluaran sebanyak 330,000 unit dan pendaftaran sebanyak 314,000 unit kenderaan untuk tahun ini. Kejayaan ini datang berkat usaha mereka yang gigih meningkatkan kecekapan operasi.

Hingga 30 Jun 2023, PERODUA telah mengeluarkan 153,813 kenderaan, meningkat sebanyak 17 peratus berbanding dengan jumlah 131,641 unit yang dikeluarkan pada tempoh yang sama pada tahun sebelumnya.

Prestasi Membanggakan Mendorong Peningkatan Pendaftaran Kenderaan

Prestasi ini juga menyumbang kepada peningkatan pendaftaran kenderaan sebanyak 13.6 peratus dengan jumlah 144,690 kenderaan yang telah terdaftar dalam separuh pertama tahun 2023 berbanding dengan 127,343 unit pada tempoh yang sama tahun lepas.

Dengan perolehan kontrak yang besar ini, Betamek Bhd pasti akan mengukuhkan kedudukan mereka dalam pasaran dan terus menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara dalam tempoh yang akan datang.

Sumber : Bernama

Related Articles