AutoDeal.my
Home Perodua Perodua Bezza Generasi Kedua Dijangka Dilancarkan pada Awal 2025 dengan Platform DNGA yang Lebih Berorientasikan ASEAN

Perodua Bezza Generasi Kedua Dijangka Dilancarkan pada Awal 2025 dengan Platform DNGA yang Lebih Berorientasikan ASEAN

by AutoDeal.my
3.4K views

5/5 - (15 votes)

Kuala Lumpur, 27 Julai 2023 – Berita gembira bagi peminat kereta tempatan! Menurut laporan terkini, Perodua Bezza generasi kedua dijangka akan membuat penampilan pada awal tahun 2025. Berdasarkan bayangan Presiden dan CEO Perodua, Datuk Zainal Abidin Ahmad, model sedan kompak terbaru ini mungkin akan berada dalam pasaran dalam tempoh 2-3 tahun yang akan datang. Walau bagaimanapun, vendor utama Perodua, Betamek, telah mengumumkan tarikh yang lebih khusus dengan jangkaan pengenalan model baharu ini pada awal tahun 2025.

Artikel lain : Proton X90 2023, 4 Fakta Menarik Tentang SUV Hibrid Pertama Proton

Pengumuman Betamek Raih Kontrak Bekal Peralatan Elektronik

Betamek dengan bangganya telah menandatangani kontrak bernilai RM436.5 juta untuk membekalkan pelbagai komponen elektronik kepada Perodua bagi model terkini. Anak syarikat mereka, Betamek Electronics, telah menerima surat hasrat (LOI) daripada Perodua, menandakan kerjasama antara kedua-dua syarikat ini. Jangkaan penghantaran komponen elektronik tersebut dijangka pada suku keempat tahun kewangan 2025 iaitu pada 31 Mac, seperti yang dilaporkan oleh The Sun.

Menurut Betamek, kontrak ini akan berlangsung selama enam tahun, memberi jaminan bekalan yang stabil untuk model Bezza generasi baharu. Betamek saat ini juga terlibat dalam pembekalan komponen elektronik untuk model Perodua Axia generasi baharu yang dilancarkan pada bulan Februari lalu.

Rekaan Perodua Bezza Generasi Kedua

Perodua Bezza Generasi Kedua
Perodua Bezza Generasi Kedua
Bayangan digital Perodua Bezza generasi kedua oleh Theophilus Chin

Rekaan Lebih Berorientasikan Pengguna di Rantau ASEAN

Satu lagi perkembangan menarik bagi Bezza generasi kedua adalah penggunaan platform Daihatsu New Global Architecture (DNGA) sebagai asas pembinaannya. Datuk Zainal mendedahkan berita ini dalam sidang media Pertandingan Rekaan Sedan Kompak Asia (ACSDC) 2023 di Putrajaya awal bulan ini. Keputusan untuk menggunakan platform DNGA ini memberi petanda positif bahawa model baharu Bezza akan menampilkan rekaan yang lebih berorientasikan pengguna di rantau ASEAN.

Sebagai penjelasan, model Bezza generasi sedia ada telah diasaskan dari hatchback Perodua Axia generasi terdahulu dan telah menawarkan dua pilihan enjin, iaitu 1.0 liter dan 1.3 liter (berbanding Axia yang hanya menggunakan enjin 1.0L). Model ini dihasilkan sepenuhnya di fasiliti R&D Perodua di Rawang, Malaysia, dan hanya dijual di pasaran tempatan tanpa dipasarkan di bawah jenama Daihatsu atau Toyota.

Walau bagaimanapun, untuk Bezza generasi kedua, model ini dijangka akan tetap menggunakan “resipi” yang serupa, dengan menggunakan platform DNGA yang sama seperti Axia generasi kedua. Walaupun kuasa yang ditawarkan mungkin masih menggunakan enjin 1KR-VE 1.0L VVT-i tiga-silinder berkuasa 67hp/91Nm, model ini kemungkinan akan mendapat peningkatan prestasi dengan transmisi D-CVT yang lebih cekap dan responsif.

Penambahbaikan Prestasi dan Kemudahan

Tidak hanya itu, Bezza generasi kedua juga dijangka akan menyertakan teknologi keselamatan dan kemudahan terkini, termasuk sistem bantuan pemanduan ASA 3.0 yang mempunyai fungsi seperti AEB (Emergency Braking System), amaran pergerakan kereta depan, dan sebagainya. Panel instrumen digital sepenuhnya dengan skrin 7.0-inci juga akan menjadi ciri menarik dalam kabin model ini, menjadikan Bezza generasi kedua setanding dengan kemudahan yang terdapat dalam model Perodua Myvi yang popular.

Sumber : Paultan.org

Kesimpulan

Bagi peminat kereta Perodua dan pencinta sedan kompak di rantau ASEAN, Bezza generasi kedua ini tentunya merupakan antara model yang paling dinantikan. Dengan peningkatan dari segi rekaan, prestasi, dan kemudahan yang diusahakan untuk memenuhi citarasa pengguna, model baharu ini berpotensi untuk terus mengekalkan populariti dan kejayaan Perodua dalam pasaran tempatan dan rantau ini.

Nak tempah Bezza baru? Hubungi Sales Advisor Perodua bertauliah di sini > Harga Perodua 2023

Related Articles